Websitebouwer of
website laten bouwen?

De voor en nadelen.

Websitebouwer of website laten bouwen?

Ik krijg van klanten vaak de vraag waarom je een website zou laten bouwen als je dit zelf ook kan doen. Met online websitebouwers zoals Wordpress, Joomla, Wix, Shopify enzovoort is er meer keuze dan ooit. Daarbij kun je ook nog zelf de website aanpassen als dit nodig is.

Op het eerste gezicht lijkt de keuze snel gemaakt. Waarom een grote investering maken als je het ook gewoon zelf kan doen?

Helaas brengen deze websitebouwers de nodige nadelen met zich mee. Het gemak van het bouwen en bedienen van de website gaat vaak ten koste van de functionaliteit en vindbaarheid in Google.

Hieronder een overzicht met de voor en nadelen van het zelf online bouwen van een website tegenover het laten bouwen van een website.

Design

Hoewel het design van de meeste websitebouwers voor de meeste mensen prima is, zou het nooit helemaal je eigen design worden. Als je toch jezelf meer wilt onderscheiden dan kun je natuurlijk een template kopen, maar zelfs deze zijn zeer beperkt in het design.

Bij Jimdo betaal je bijvoorbeeld €90 per jaar voor 17 verschillende thema’s waar je weinig op kunt aanpassen.

Met een op maat gemaakte website, kun je echter alles doen wat je niet laten kunt. Heb jij een specifiek idee over het design of de functionaliteit dan kan dit altijd met een beetje creativiteit gewoon geïmplementeerd worden.

Op deze manier kun je de website haarfijn laten aansluiten bij het bedrijf en zal het er niet uitzien als een ingevulde template. Je onderscheid jezelf door een unieke ervaring aan je klanten aan te bieden.

Kosten

Online websitebouwers lijken vaak goedkoper te zijn, maar er komen vaak achteraf allerlei extra kosten bij. Veel van deze kosten komen ook nog eens maandelijks terug.

Zelfs op een van de beste websitebouwers Wix.nl, kost een webshop al €20,- per maand.

Laten we zeggen dat je een webshop normaal 6 jaar gebruikt voordat je deze laat vernieuwen. Dan ben je bij Wix al €1440 kwijt.

Bij mij zou je een webshop vanaf €900 kunnen laten bouwen, en dan heb je ook nog eens alle voordelen van het hebben van een echt eigen website.

Kijken we naar Squarespace, dan schieten de prijzen voor een normale website al snel op tot wel €40,- per maand! Dat is toch bijna €3000,- in 6 jaar tijd. Hoewel Squarespace prachtige designs heeft, kun je voor €3000,- toch echt wel een fantastische website laten bouwen.

Domeinnaam

Bij veel websitebouwers heb je niet de keuze om je domeinnaam te kiezen. Zo krijg je bijvoorbeeld domeinnaam-wix.com als je via Wix je site gaat bouwen.

Je krijgt hoe dan ook een meer ingewikkelde domeinnaam wat je vindbaarheid niet gaat verbeteren. Ook oogt domeinnaam.nl stukker professioneler dan domeinnaam-wix.com.

SEO

Websitebouwers kunnen helaas ook niet de SEO voordelen bieden die een op maat gemaakte website je kunnen bieden.

Iets wat je zelf uit kunt proberen, is de bovenste 10 resultaten te bekijken in een zoekopdracht in Google. In bijna alle gevallen zijn de best scorende websites op maat gemaakt. Wordpress doet het op dit gebied nog redelijk, maar zal dus sneller door een op maat gemaakte website ingehaald worden in de resultaten.

ConclusieHoewel er veel nadelen aan de websitebouwers lijken te zitten, zijn er natuurlijk situaties waar het wel beter is om een website zelf te bouwen.

Heb jij bijvoorbeeld niet genoeg geld om een website te laten bouwen, dan is het erg handig dat je maandelijks kunt betalen voor en website.

Het grootste voordeel is nog wel dat je altijd je website zelf kunt aanpassen en beheren. In gebruiksgemak zal de websitebouwer altijd winnen.

Voor sommige bedrijven is een website ook niet heel belangrijk, dus kan een websitebouwer ook een prima oplossing zijn om toch online gevonden te worden, zonder een grote investering te moeten maken.

In de meeste gevallen raad ik aan om een website te laten maken, maar dit is compleet afhankelijk van uw budget, situatie en wensen.

Neem contact op

Voor een gratis offerte, een vraag, of een opmerking.